4.závod MČR - Čadca (Slovensko) 2.-3.6.2012
Video Bezděkov + Čadca

 

5. závod Mistrovství ČR se konal na Slovensku ve městě Čadca na motocrossové trati podobně jako tomu bylo minulý rok. Současně zde proběhl také závod Mistrovství Slovenska a tak o přihlášené posádky nebyla nouze, přestože nejvíce slovenských posádek bylo v kategorii soft, tedy „přípravné“ kategorii určené pro začátečníky. Již minulý rok nás v Čadci nezastihlo dobré počasí a motocrossová trať ve stráni se proměnila v nekonečnou soustavu bahna a vše naznačovalo tomu, že letos tomu bude podobně, neboť celý pátek před závodem pršelo a samotný příjezd do depa po promáčené louce byl malý offroad, kde v mnoha případech musel zasahovat Unimog, který tahal všechny zapadlé.

Naštěstí se počasí umoudřilo a sobotní ráno vypadalo podstatně lépe než páteční večer, přestože vše bylo stále podmáčené a plné bahna. Postupem dne však občas vysvitlo slunce a hlavně nepršelo, a tak podmáčená půda začala pomalu vysychat a trialy se začali stávat jednoduššími, neboť jezdce netrápil kluzký povrch. Ke zpestření hlinitých trialů přispěly dvě navážky kamenů, které byly určeny především pro jezdce kategorie M a výše. Náročnost sobotních trialů byla nižší, než jsme v seriálu MČR zvyklí, a tak výsledky nejlepších po sobotě často nedosahovali ani 50 trestných bodů. Příjemnou věcí bylo, že díky umístění závodiště (téměř ve městě) a díky velkému množství sponzorů byl celý den doprovodný program v podobě komentátora a večer živým vystoupením kapely a k radosti závodníků také mnoho diváků. My jsme si nevedli špatně, neboť po sobotě jsem já s Olčou byl na prvním místě. Ovšem Kubovi po několika málo trialech vypovědělo auto službu, neboť mu prasknul kloub a to mu zabránilo v pokračování v závodě.

Na nedělní odpoledne byl očekáván déšť, a tak úkol byl jasný – odjezdit trialy dřív, než se vyschlá půda opět promění v bažinu. Nedělní sekce nabyly na obtížnosti, přesto se ale zajížděly výsledky často rovny 0. Nejobtížnějším trialem se tak stal nenápadně vyhlížející trial na nasypané hromadě, který skrýval velké bažiny a již v sobotu si na něm několik posádek „vylámalo zuby“. Tento trial jsme si nechali jako poslední, bohužel ani to nám však nepomohlo zdolat jeho poslední branku – výjezd z hluboké bažiny, se kterým i posádky vyšších kategorii s většími motory měly mnoho problémů. Jelikož po sobotě nás od 2. Marka Vodrážky dělilo jen několik málo bodů, mohlo naše nedojetí posledního trialu mít velký vliv na konečné pořadí. Naštěstí se ani Márovi nepodařilo zmiňovanou branku zdolat, a tak jsme si mohli užívat pocitu vítězství i na Slovensku. Nakonec dobrého výsledku dosáhnul i Kuba s Milanem, kteří obsadili 2.místo, přestože odjeli jen 3 sekce. Důvodem bylo, že ostatní posádky byly kvůli cenám za stupně vítězů raději přihlášeny do slovenského mistrovství.

Další závod MČR v Kocourově vynecháváme, neboť se chystáme na cestu do Norska, a tak dalším závodem je pro nás až Mistrovství Evropy Eurotrial 2012, který se koná ve Švýcarsku.